"Tenir presència a les xarxes socials et connecta amb la nova realitat de la Salut 2.0"




Molts no el conèixen encara, però en Jordi Mestres Lucero és un d'aquests metges que omple els timelines d'informació interessant que compartir, tant per a professionals com per a pacients. Aquest jove metge sap utilitzar els avantatges de les eines audiovisuals i digitals per arribar a l'usuari. També és artífex del portal Àgora Mèdica, un humil exercici que frega els límits periodístics sobre l'entorn 2.0 i la medicina de família.


Per a què ha de servir un perfil professional en xarxes socials a un metge?
Tenir presència a les xarxes socials et connecta amb la nova realitat de la Salut 2.0, al núvol s'estan movent més coses del que la gent es creu i ser-hi et dóna la possibilitat de participar i ser element actiu o almenys de no quedar-te despenjat. Però alhora correm el risc de acabar parlant un idioma que no parlen els nostres pacients, l'equilibri no sempre és fàcil, per no parlar de l'administració que està per altres temes.

Per a un metge de família, quin és el principal poder que les TICs concedeixen a la salut?
Les consultes d'Atenció Primària comencen a estar massa saturades de visites i de burocràcia, les TIC et donen la oportunitat de donar una amplitud molt diferent a la teva activitat diària, estar present en la salut dels teus pacients i de la teva comunitat fins i tot quan aquests surten de la teva consulta (no oblidem que l'especialitat en Medicina de Família ho és també de les Comunitats).

L’empoderament dels pacients gràcies a la tecnologia ha fet que els metges perdin una mica la batuta de la sanitat?
Ni molt menys, tot al contrari, ens obliga a agafar les regnes de tot plegat. El centre del sistema de salut no és el metge ni els centres sanitaris, ho és el pacient, però aquest moltes vegades està confús amb la quantitat d'informació que li arriba de tot arreu, necessita algú que torni a donar sentit i coherència a tot plegat, i això sense caure en paternalismes, per tant se'ns gira feina a tots plegats.


"l'escletxa digital cada cop s'està escurçant més, però continua estant present"

Preescriure links, és encara ciència-ficció per a la majoria de pacients?
Per a molts pacients encara continua sent una realitat a mitges, l'escletxa digital cada cop s'està escurçant més, però continua estant present. Hem d'estar preparats i avançar-nos a les seves necessitats. Els pacients reclamen més informació i volen prendre decisions amb coneixement de causa. No és infreqüent que un pacient torni a la consulta amb dubtes sobre el que li has dit perquè ho ha buscat a internet, o que et faci propostes de tractament perquè li ha dit la veïna o el mateix Google.

Treballes a urgències... Han afectat tant les TICs en aquest àmbit com en altres àrees?
No sé si han afectat més o menys, però a urgències m'he trobat més gent que et consulten dient que han mirat a Dr Google els símptomes que els fan acudir a urgències, però alhora també et reconeixen que al final el que volen és que algú els hi toqui la "panxa" i els escolti. El més perillós és la franja que busca a internet i no va es visita amb un professional de la Salut.

En el teu blog tens una secció d’Entorn 2.0. Pots definir-me què significa per a tu un metge 2.0?
Vosaltres ja ho veu definir molt bé en una de les entrades del vostre Bloc, però per mi bàsicament és aquell que té en compte la seva Identitat Digital Professional, que té clar que el món avui més que mai també és virtual, però que no oblida que cal tenir els peus a terra.


"El més perillós és la franja que busca a internet i no va es visita amb un professional de la Salut"

Pots parlar ja als pacients d’entorn 2.0 o encara estem molt lluny d’aquest fet?
Estem una mica allunyats d'aquesta realitat, al menys si parlem directament de pacients. Però el que si tinc clar és que en termes generals, en termes de comunitat l'entorn 2.0 és més viu que mai, i hem de treballar per a que la informació que està a l’abast de tothom al núvol sigui de qualitat i rigorosa.

Alguna vegada t’ha resolt un problema una app sanitària?
Doncs et diria que a nivell personal m'han ajudat en moltes decisions en la meva activitat professional, des de app que t'ajuden a calcular les dosis de fàrmacs en pediatria, a la última que he descobert de la guia terapèutica de la semFYC (Societat Espanyola de MFiC). En quant a pacients no he tingut moltes experiències en aquest sentit, crec que ells mateixos tampoc volen reconèixer que les utilitzen, perquè tenen la idea que el Metge els hi dirà que fan mal fet en utilitzar-les.


"Hem de treballar per a que la informació que està a l’abast de tothom al núvol sigui de qualitat i rigorosa"

Creus que als pacients els és útil realment?
Si als pacients els hi resolt un problema, endavant, però el principal dubte que tenim amb les app és saber qui està al darrera, tenir un control real de la seva utilitat i si són de fiar o no. Tenim moltes app disponibles al mercat, però no totes tenen la qualitat adient. Aquí tenim un llarg camí de millora i molta feina per endavant.